The property is situated in East Dulwich and was previously used as a Garage carrying out vehicle repairs for a number of years. The client came to us in mid 2014 looking to maximise the value of his property. We recommended to our client that he submitted a change of use to residential. After forming a brief with our client, it was decided that the existing building would be separated into two separate buildings with the front of the building being changed to residential and the rear retained as a Garage. The project involved the part demolition and formation of a central courtyard space to provide amenity space according to the London Plan.

The existing building was not the most aesthetically pleasing so alterations were proposed to both the front and rear elevation incorporating Bi-folding doors leading to a balcony space on the first floor  overlooking Whateley Road and introduction of a roof Terrace on the first floor. While the  materiality of the existing building was retained, the proposed scheme was modern with contemporary detailing. There were a number of site constraints due to the history of the plot. Dating back to the late 1800’s the plot was originally used as an access road leading to a Dairy at the rear. Over the years a lightweight building was built in-between this access road and later a permanent steel-framed structure. Due to the narrow constraints of the site, a large open plan living/kitchen space was proposed to allow an adequate amount of natural ambient light into the property, being a fundamental factor of the design . After careful planning we were able to propose a spacious three storey, three bedroom dwelling with roof terrace and courtyard. The rear elevation had a very distinctive slope in roof pitch and the proposed window bespoke in design. Attention was paid to the intricate detailing throughout the property from Kitchen design, Artificial lighting throughout and a contemporary glass rail was proposed on the staircase.

After the drawings were submitted to the local authority it was decided that the case should be brought to a committee meeting. Samuel Harper Architecture prepared pre-committee notes with the client on a site which had been a subject of disputes with neighbours from the previous twenty years. Regardless of the objections made by neighbouring properties on the 10/02/2015 permission was granted for the change of use at Committee.